Olej z czarnego kminu (z czarnuszki) Zobacz większe

Olej z Czarnuszki Tłoczony na zimno 50ml

02.008

Nowy produkt

24,99 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Informacje o produkcie

OLEJ Z CZARNUSZKI (CZARNEGO KMINU) - ZIMNOTŁOCZONY

Czarny kmin nazywany złotem faraonów, wywodzi się z Egiptu. Z owoców czarnuszki otrzymuje się olej, który obok nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera też olejki eteryczne, które poprawiają samopoczucie. 

Olej z czarnego kminu polecany jest osobom mającym egzemy, trądzik i tym którzy lubią opalać się w solarium.

Olej z czarnego kminu zawiera:

  •          witaminy A, B1, B2, B6, C, niacyna, folacyna

  •          nienasyconych kwasów tłuszczowych linolowego ( omega- 6 ) i oleinowego (omega - 9)

  •          kwas α-linolenowy i bardzo rzadki w przyrodzie eikozadienowy

  •           kwasy: oleomirystynowy, oleopalmitynowy, margarynowy, margarooleinowy

  •          minerały: wapń, potas, żelazo, magnez, selen, miedź , fosfor, cynk

Właściwości:

Naturalny olej z czarnuszki z łatwością wchłania się przez skórę, dzięki czemu zapewnia jej piękny koloryt. Działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Eliminuje wszelkie zmiany skórne. Polecany jest osobom mającym zmiany trądzikowe, wypryski i egzemy. Olej ten wykorzystuje się w produktach do pielęgnacji ciała, głównie do skóry dojrzałej, starzejącej się, suchej, spierzchniętej i uszkodzonej. Używany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy i innych chorób skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami.

Zastosowanie:Olej z czarnuszki

  •          bezpośrednio na skórę

  •          do produkcji kosmetyków

  •          do masażu

  •          w aromatoterapii

  •          jako przyprawa do sałatek i mięs

Działanie na włosy:

Zapobiega wypadaniu i regeneruje końcówki włosów

Zalecany do włosów:

Kruchych i zniszczonych

Surowiec kosmetyczny

Opakowanie: buteleczka z ciemnego szkła.

SKŁAD: NIGELLA SATIVA SEED OIL 100%

Ciekawostki:

Czarnuszka już w starożytności używana była jako panaceum. Była znana już w starożytnej Asyrii, wymieniana jest też w Biblii. Od wielu pokoleń panuje przekonanie, że leczy wszystko prócz śmierci.

Opinie

Napisz opinię

Olej z Czarnuszki Tłoczony na zimno 50ml

Olej z Czarnuszki Tłoczony na zimno 50ml

Produkty powiązane